LLOMBAI
Municipi situat a banda i banda del riu Magre, entre el massís del Caroig i la Serra Falquera.
El seu terme municipal confronta al Nord amb Picassent, Real de Montroi i Montserrat d’Alcalà, al Sud amb Alfarb i Catadau; a l’Est amb Picassent i Alfarb, i a l’Oest amb Dosaigües. Te una altitud sobre el nivell del mar de 99,50 mts., encara que al terme està el Tossal de Buscarró (653 mts.).
La seua distància a Valéncia és de 28,800 Kmts.
RIQUESA DEL NOSTRE POBLE
Llombai, vol dir turisme! Amb ajuda de València Turisme, l’Ajuntament de Llombai promociona el nostre patrimoni cultural, esportiu i mediambiental per posar en valor la riquesa del nostre poble.
El castell d’Aledua és una fortalesa àrab construïda probablement a la fi del segle XII i situada sobre un pujol a l’esquerra del riu Magre i a uns quatre quilòmetres a l’est del nucli urbà, en el despoblat d’Aledua.
TORRE ALEDUA
De planta rectangular, compta amb una torre situada en el centre, de tres altures i soterrani, construïda en tapial sobre basament de maçoneria. La torre té una base quadrada de 7,3 per 7,3 metres i una altura aproximada de 16,5 metres sobre el terreny circumdant.
Uns magraners silvestres abandonats al voltant del castell donen fe de la construcció d’aquesta talaia-fortalesa pels àrabs, ja que van ser ells, precisament, els que van introduir el cultiu de magraners en la península ibèrica. De fet, el topònim deriva de l’àrab العدوة (al-ʿidwa) «la riba [d’un riu]». La seua primera referència documental ens ve del “Libre del Repartiment”, de 1238.
ESGLÉSIA I CONVENT DE LA SANTA CREU
Baix l’objetiu prioritari d’evangelisar a tots els subdits del Marquesat (Lombay, Catadau, Alfarp i Aledua, habitat per numerosos moriscos), el jove marqués Francesc de Borja fundà en Llombai el Convent de la Santa Creu, que es convertiría en Estudi General de la Orde de Dominics. Per cert que el primer prior fon el beat fra Joan Micó, que no tardà en dur-se al seu costat a qui també va ser prior i arribaría a ser Sant Lluis Bertràn.
La construcció del convent començà en 1543 i fon acabada en 1548. En eixe motiu, el Papa Paulo III publicà la bula pontificia de 3 de decembre de 1544 (el original de la qual es conserva en el seu primitiu estat en l’iglesia parroquial), constituint-se la nova iglesia en parroquia baix l’advocació de la Santa Creu i cesant la dels Sants Joans Bautista i Evangelista, creada pel bisbe Raimundo Gastón en 1329, ubicada precisament sobre els mateixos terrenys en els que está construit huí l’edifici de l’Ajuntament.
PARATGES NATURALS
Descobreix els paratges naturals que tenim a la Mancomunitat el Marquesat,
des de rutes culturals fins a àrees recreatives. No dubtes en vindre i descobrir-ho per tu mateix!